Vitiligoda tedavi nasıl uygulanır

Genel anlamda vitiligo iyileşen ve geçen bir hastalıktır. Yalnız hasta düzenli olarak tedavi şartlarına uymalıdır. Bazı dermatologlar Güneşin en yoğun saatlerinde dışarı çıkmamayı öneriyor. Bazıları ise çeşitli kremle vucudun sorunlu olan bölgelerine sürülüp yeteri süreyle güneşe maruz bırakılması gerektiğini savunuyor. Böylelikle güneş renk melanosit hücrelerini tekikleyecek ve pigment oluşumunu sağlayacaktır. Dermatoloğunuzun vitiligonuzun yaygınlığına ve sürecine göre sizin için uygun tedaviyi planlayacaktır

Hastalığın tedavi yöntemleri :

Repigmentasyon tedavisi
Fototerapi
Dar Bant UVB Tedavisi
PUVA Tedavisi
Mikrofototerapi (Lumera,BClear,Multiclear)
İlaç Tedavileri
Pimekrolimus ve takrolimus
Topikal kortikosteroid
Depigmentasyon tedavisi
Cerrahi (Deneysel) Tedaviler
Normal deriden sağlam renk hücresi nakli

Vitiligolu Ünlüler :

Ayrıca efsanevi pop sanatçısı Michael Jackson 1980 yıllarında vitiligo hastalığı ortaya çıkmışdı yalnız o yıllarda bu hastalık için tıp pek bir şey yapamıyordu . Bu sebepten Michael jackson vucudunda yaygın olarak beyaz lekeleri çeşitli kapatıcılarla kapatıyordu. İlerleyen zamanda beyaz lekeleride ilerleyen Michael jackson vucudun rengini geri kazandıracak tedavi yöntemlerini uygulamamış vucudunda kalan renkleride kimyasal ilaçlarla açtırarak tek renke sahip olmuştur.

Michael Jackson sadece vucudunun rengini açtırmamış çeşitli estetik ameliyatlar olmuş ve kimyasal ilaçlar kullanmıştır. Kendine aşırı özen gösteren Michael yaptırdığı uygulamalar ve kullandığı ilaçlarla vucudu zayıf düşmüş sürekli doktor kontrolü altında tutulmuş ve maskelerle gezmiştir.Hatta Michael Jackson'ın ilaçlarıyla doktoru tarafından öldürüldüğü bilinmektedir

Vitiligo'da Toplumsal Farklılıklar :

Yalnız özellikle asya ülkelerinde koyu tene sahip olan halk cildini beyazlatmak için çeşitli yöntemler denemiştir sebep açık tenli insanların toplumun üst kısmında olduğu ve zenci koyu tene sahip olan insanların daha alt tabakada olduğu ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığı inanılırdı .

Zenci ırkda 1000 kişide yalnızca 1 görülen bir hastalık olan vitiligo koyu tene sahip olan asyalılar için tanrının onlara verdiği güzel bir hediye olarak düşünülürdü.

Vitiligoda tedavi nasıl uygulanır

Hiç yorum yok: