GOOGLE SİTE HARİTASI NEDİR NASIL YAPILIR

Siteharitası Protokolü sayesinde bir web tasarımcısı arama motorlarını, bir web sitesindeki taranacak URLler hakkında bilgilendirebilir. Bir site haritası bir sitedeki URLleri listeleyen bir XML dosyasıdır. Bu dosya sayesinde web tasarımcıları, taranacak sayfalarının üzerinde daha fazla kontrole sahip olurlar. Arama motorlarına hangi sayfanın ne sıklıkla değiştiği, en son ne zaman güncellendiği ve sitedeki hangi sayfa diğerlerinden daha önemli, öncelikli gibi bilgileri bu dosya ile gönderebilirler. Bu yolla arama motorları web sitelerini tararken daha verimli olabilmektedirler. Site haritaları yapı itibariyle robots.txt URL hariç tutma protokolünün tamamlayıcısı olan bir URL dahil etme protokolüdür.

site haritası nedir? site haritası nasıl yapılır?

XML Site Haritasının Yeri :

Site haritanızı, kendiniz bir scriptle ya da internetteki ücretsiz araçlarla oluşturarak sitemap.xml adıyla ana klasörünüze koyabilirsiniz. Eğer farklı bir yer ve ad ile kaydetmiş iseniz aşağıdaki satırı robots.txt dosyanıza ekleyerek tam adını ve yerini belirtebilirsiniz:

Bu dosyanın ana klasörünüzde olması önerilir. Eğer yeri açıkça belirtilmemişse arama motorları ilkin ana klasörünüzde sitemap.xml dosyasını ararlar. Site haritanızı sitemap.xml adıyla ana klasörünüze koyarak henüz bilmediğiniz başka arama motorlarının da sitenizi keşfetmesini kolaylaştırmış olursunuz

XML site haritası formatı :

Örnek bir sitemap.xml dosyası aşağıdaki gibidir. Didikle ve Google gibi profesyonel arama motorları web site sahibinin önceliklerine uymak amacıyla varsa bu dosyayı kullanır. Bu XML biçimindeki dosyada sitenizdeki her bir sayfa son değiştirilme tarihi, değişme sıklığı ve taranma önceliği bilgisi ile belirtilir


Site Haritaları hakkında:

Site Haritaları, sitenizde başka türlü bulamayacağımız sayfaları Google'a bildirmenin bir yoludur. En basit ifade ile, bir XML Site Haritası (genellikle Site Haritası olarak adlandırılır, ilk harfi büyük S olur), web sitenizdeki sayfaların bir listesidir. Site Haritası oluşturup göndererek, Google'ın normal tarama işlemiyle keşfedemeyeceği URL'ler de dahil olmak üzere sitenizdeki tüm sayfalardan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Normal Site Haritalarınıza ek olarak video, mobil, Google Haberler, Google Code Search ve coğrafi (KML) bilgileri de içeren özelleştirilmiş web içeriği hakkında Google'a bilgi vermek için tasarlanmış Site Haritaları da oluşturabilirsiniz.

Hiç yorum yok: