Romatizma nedir romatizma türleri nelerdir

Romatizma kelimesi, Yunanca ’’rheuma’’ kökünden gelir. Bu kelime herhangi bir vücut sıvısının akışını, kanın yürümesini ifade eder. Romatizma, kemikleri, eklemleri, eklem çevresi dokuları, hatta sinir köklerini etkileyen bütün hastalıkları adlandırmak için kullanılır. Bir başka deyişle, kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adıdır.

Ağrı, tüm vücutta mevcut özgül alıcıları, yani ağrı ve acı alıcılarını uyarmanın bir sonucudur. Bu uyarımın iki kaynağı olabilir: ağrı alıcılarının gerilmesi, uzaması veya sıkışmasıyla meydana gelen mekanik uyarı ve iltihap aracıları yoluyla, bir iltihap esnasında ortaya çıkan kimyasal uyarı. Belirli sürelerle tekrarlanan, hareket edince artan ve dinlenince yatışan mekanik ağrılarla (artoz ağrıları), iltihabın ilerlemesine bağlı olarak gece şiddetlenen, sabahları da bir kasılmayla birlikte hissedilen (iltihabı ağrıları) birbirinden ayırmak gerekir.

Romatizmal hastalıkları sınıflandırmak uzun ve çapraşık bir iştir; çünkü çoğu basit bir etyoloji göstermediği gibi lezyonların yapısı da kesin bir özellik taşımaz.

Osteoartrit

Osteoartrit (dejeneratif artrit, OA veya dejeneratif eklem hastalığı olarak da anılan) düşük seviyeli enflamasyon sonucu eklemlerde ağrıya yol açan, eklemlerde bir tür tampon gibi işlev gören kıkırdağın anormal bir ölçüde yıpranması veya yok olması veya bu eklemleri kayganlaştıran sinoviyal sıvının azalması sonucu oluşan, klinik bir sendromdur. Kemik yüzeyleri kıkırdak tarafından gittikçe daha da az korunurken hasta ağırlık kaldıran eylemlerde bulundukça ki buna yürüme ve ayakta durma dahildir, ağrı hisseder. Ağrı yüzünden hareketin azalması bölgesel kasların zayıflamasına (atrofiye) ve ligamentlerin daha gevşekleşmesine sebep olabilir.OA, artritin en yaygın türüdür ve bugün ABD'deki kronik engelliliğin başlıca sebebidir.

Osteoartrit ismi Yunanca osteo yani "kemiksel, kemikle ilgili, kemikten", arthro yani "eklem" ve itis yani "enflamasyon" (iltihap) sözcüklerinden türemiştir. Bununla birlikte, gerçekte, birçok osteoartrit hastasında ya çok az enflamasyon vardır ya da hiç yoktur. Yaygın bir yanlış anlama, genç bireylerde osteoartrite rastlanmamasından dolayı, osteoartritin salt yıpranma ve aşınma sebepli olduğudur. Ancak, her ne kadar yaş osteoartrit insidansıyla korelasyon gösterse de, bu korelasyon sadece osteoartritin gelişimi zaman alan bir süreç olduğunu kanıtlar. Genellikle, osteoartritin altında yatan belirli bir sebep vardır ki bu duruma ikincil osteoartrit veya sekonder osteoartrit denilir. Eğer osteoartrite yol açan herhangi bir temel sebep saptanamıyorsa, duruma birincil osteoartrit veya primer osteoartrit denir. Ayrıca, dejeneratif artrit sıklıkla osteoartrit için eş anlamlı bir şekilde kullanılsa da, osteoartrit hem dejeneratif hem de rejeneratif değişikliker içermektedir.

Osteoartrit sadece ABD'de yaklaşık olarak 21 milyon kişiyi etkilemektedir. Tahminlere göre toplumun %80'i 65 yaşına vardığında radyografik osteoartrit bulgusu gösterebilmektedir. Bununla birlikte bu kişilerin sadece %60'ı osteoartrit belirtileri gösterirler. ABD'de osteoartrit sebebiyle hastaneye yatanların sayısı 1993'te yaklaşık 322.000'ken, 2006'da 735.000'i bulmuştur.

Romatizma nedir romatizma türleri nelerdir

Hiç yorum yok: