Kansızlık Anemi nedir belirtileri nedenleri nelerdir


Anemi, yani halk arasında bilinen adıyla "kansızlık", toplam eritrosit sayısının azalması veya eritrositlerın içindeki hemoglobin miktarının azalması veya her ikisinin birlikte olması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Eritrositler için demir, folik asit ve B12 vitamini çok önemlidir. Demir eksikliğinde demir eksikliği anemisi oluşabilir. Bu durumda eritrositler normalden daha küçük olurlar ve görevlerini tam ve başarıyla yerine getiremezler. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğinde ise eritrositler normalden daha büyük olur ve görevlerini yerine getiremezler, bu durum megaloblastik anemi olarak adlandırılır.

Fe eksikliğinde görülen eritrositler hipokrom mikrositer görünümdedir. Folik asit ve vit.B12 DNA yapımına katıldığından eksikliklerinde eritrosit boyutları daha büyük olur.

Göreceli olmakla birlikte, genelde her ülke için belirli bir ortalama vardır ve bunun altındaki hemoglobin düzeyi anemi kabul edilmektedir.Hemoglobin alyuvarlarda bulunur ve kana kırmızı renginini verir ayrıca hemoglobin demir içeren bir proteindir.

Belirtileri :

halsizlik
iştahsızlık
PICA(yenmesi olağan olmayan şeylerin yenmesidir)
sklera ve mukozalarda solukluk
amenore
ilerlemiş anemilerde hipoksiye bağlı dispne,taşikardi,uykuya meyil
ağızda aftöz oluşumlar.

Kansızlık Anemi nedir belirtileri nedenleri nelerdir

Hiç yorum yok: