Hamilelikte Gebelikte vücutta fiziksel hormonal değişiklikler

Gebelikte fetusun ihtiyaçlarının karşılanması için vücut fizyolojik ve homeostatik mekanizmalarını değiştirmek zorundadır.

Hormonal Değişiklikler:

Gebelik boyunca progesteron ve östrojen düzeyleri sürekli yükselir. Böylece hipotalamik aks ve menstrüel siklus baskılanmış olur. Annenin hipofiz bezi %50 büyüdüğünden prolaktin düzeyi de artar. Bu meme dokusunda değişikliğe yol açar. Barsaktan ve böbreklerden kalsiyum emilimi arttığı için paratiroid hormonu da yükselir. Kortizol ve aldosteron gibi adrenal hormonlar da çoğalır. Plasental laktojen plasenta tarafından salgılanır ve kadında lipolizle yağ asidi metabolizmasını stimule ederek fetus için yeterli glukozun bulunmasını sağlar. Ayrıca annenin dokularının insüline duyarlılığını azaltarak gestasyonel diyabetin oluşmasına zemin hazırlar.

İskelet Sistemi Değişiklikleri:

Gebelik ilerledikçe vücut duruşu da değişir. Pelvis bükülür ve belde dengeyi korumak için bir yay oluşumu meydana gelir. Fetus büyüdükçe karın kasları gerilir. Gebelerin farklı bir yürüme biçimleri vardır. gebelik ilerledikçe adım mesafesi uzar. Ayak büyüklüğü bir numara kadar artabilir. Östrojen ve relaksin gibi hormonların etkisiyle yumuşak doku, kıkırdak ve bağlarda yeniden şekillenme olur. Simfizis pubis ve sakroilyak eklemlerde gevşeme ve genişleme görülür.

Fiziksel Değişiklikler:

En belirgin değişimlerden biri kilo alınmasıdır. Bu her gebede farklı olup 2.3 kilogramdan 45 kilograma kadar değişebilir. Önerilen kilo alımı ise 11-16 kilogramdır(kadının orijinal kilosuna göre değişir). Meme dokusu büyür. Alın ve yanaklar artmış melanin hormonu nedeniyle koyulaşır.

Hamilelikte Gebelikte vücutta fiziksel hormonal değişiklikler

Hiç yorum yok: