Belsoğukluğu hastalığı nedir tedavi yöntemleri nelerdir

Belsoğukluğu (Gonore de denir), gonokok cinsinden bir mikrobun (Neisseria) neden olduğu, döl ve idrar yollarında görülen hastalık. Bulaşıcıdır, doğrudan doğruya da geçer.

Belsoğukluğu hastalığı kişiye cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalık belirtilerini yaklaşık 30-35 gün sonra göstermeye başlar. Başlıca belirtileri; cinsel organdan sperme benzer damlalar halinde sıvılar gelir, özellikle erkeklerde üre boşaltımı sırasında ve sonrasında cinsel organda yanma hissi meydana gelir. Eğer tedavi edilmezse kişide kısırlık gibi önemli hastalıklara sebebiyet verir.

Belsoğukluğu hastalığı doktor kontrolünde verilen penisilin veya AUGMENTIN™ BID ve Lebel Levofloksasin gibi ilaç tedavileri uygulanır. Bu ilaçlar sadece belsoğukluğu için kullanılmadığı gibi belsoğukluğunu sadece bu ilaçlar da geçiremeyebilir. Çünkü belsoğukluğuna neden olan virüs olasılıkla %90 oranında neisseria virüsüdür ve bu ilaçlar çoğunlukla bu virüse karşı etkilidir. Bu nedenle belsoğukluğu olan hastalar en kısa sürede bir ürolojik test yaptırmalı ve virüsün cinsine göre ilaç kullanmalıdır. Belsoğukluğu hastalığı kişinin kısır kalmasına ve cinsel ilişki durumunda karşı tarafın da virüsü kapması neticesinde karşı cinsin de kısır kalmasına neden olmaktadır. Belsoğukluğu bu bağlamda çok ciddi bir hastalıktır ve bulaşıcı özellik taşır.


Erkeklerde hastalığın bulaşmasından 35 gün sonra idrar yaparken ağrı ve irinli akıntı belirtileri görülür. Bu aşamada tedavi edilmezse hastalık iç organlara yayılarak kısırlığa yol açabilir. Kadınlarda, döl ve idrar yollarında ağrılı akıntı başlar. Yine bu aşamada giderilmezse kısırlığa neden olacak biçimde dölyatağına yayılabilir.

Belsoğukluğu, bulaşıcı olması nedeniyle toplumsal bir hastalıktır. Ayrıca septisemi, eklem yangısı, göz yangısı gibi hastalıklara da yol açabilir.

Belsoğukluğu hastalığı nedir tedavi yöntemleri nelerdir

Hiç yorum yok: