Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan alınan yiyecekler insan beslenmesinde esas olan çeşitli besin
maddelerini ihtiva ederler.Besin maddeleri vücudun beslenmesinde özel fonksiyonu olan kimyasal
bileşiklerdir ve bunlar 6 grupta toplanırlar.Bunlara besin unsurları denir.
1. Karbonhidratlar (nişasta ve şekerler)
2. Yağlar (her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar)
3. Proteinler ( et,süt,yumurta, baklagil ve bazı tahıllar)
4. Vitaminler ( sebze ve meyvelerde ve diğer besinlerimizde bulunan vücut fonksiyonu bakımından
çok önemli hayati maddelerdir.)
5. Madensel maddeler ( sebze, meyve ve proteinli besinlerde bulunan önemli kimyevi maddelerdir.)
6. Su
Bir yiyecek çeşidinde bu besin maddelerinin bir ve birkaçı bulunabilir.Buna göre vücuttaki
fonksiyonları artar veya azalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder