Askorbik asit ( C Vitamini )bütün canlı dokularda bulunur. Doğada çok yaygın şekilde bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını taze meyve ve sebzeler oluşturur. Meyveler arasında en çok askorbik asit içerenler; limon, portakal, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve frenk üzümüdür. Elma, armut ve erik ise bunlara göre daha az miktarda askorbik asit içerir. Bu meyvelerden özellikle sitrus meyveleri (limon, portakal, greyfurt), kivi ve domatesin dış kısımları (kabuk) askorbik asit bakımından zengindir.
Sebzeler, özellikle kuşburnu, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, tere, maydanoz ve yer elması askorbik asit bakımından en zengin kaynaklardandır. Aşağıdaki tabloda çeşitli sebze ve meyvelerin askorbik asit değerleri görülmektedir.
Sebze-Meyve
Kuşburnu
Maydanoz
Şalgam yaprağı
Asma yaprağı
Yeşil sivri biber
Kara lahana
Kivi
Karnabahar
Ispanak
Çilek
Kızılcık
Portakal
Limon
Lahana
Greyfurt
Mandalina
Şeftali
Domates
Ahududu
Böğürtlen
Taze fasulye
Patates
C vitamini hangi meyve ve sebzelerde bulunur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder