Normal doğum mu sezaryen mi

Doğum tercihleri yıllar içinde farklılık gösteriyor. 1980’li-90’lı yıllarda sezaryen doğum daha ön plana çıktı. 1990’lı yılların ikinci yarısından sonra tekrar normal doğuma yönelim yaşandı. Anne adayları bilgilendikçe, bilgiler paylaşılabilir hale geldikçe normal doğum daha popüler hale gelmeye başladı. Avrupa ve Amerika’daki normal doğum- sezaryen oranları Türkiye’deki ile genellikle ters yönde gelişiyor. Örneğin Amerika’da sezaryen doğum oranı maksimum yüzde 10- 15 civarında iken Türkiye’de %80’ler düzeyinde bulunuyor.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli normal doğum ve sezaryen karşılaştırmasına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Normal doğum sayesinde hastanın günlük hayatına dönmesi daha kolay. Sezaryen gibi bir ameliyat olmadığı için doğum sonrası iyileşme süreci daha hızlı. Emzirme dönemi daha hızlı başlıyor. Ameliyatın getirdiği cerrahi riskler alınmıyor. Bir miktar kanama riski ve bebeğin stres altında kalması olasılığı fazladır ama kabul edilebilir düzeydedir. Zaman ilerledikçe ve halk bilinçlendikçe normal doğum oranları modern toplumlarla aynı oranlara doğru yükselmesi bekleniyor. Aynı zamanda doktorların buna olan inancı arttıkça ve sağlık politikaları toplumu ve hastaneleri bu duruma özendirdikçe oranlar değişecektir. Zorunlu sezaryen yapılması gerekliliği olmadıkça anne adaylarının normal doğum için mutlaka özendirilmelisi gerekiyor. Sınırlı sayıda sezaryen gerekliliği dışında, normal doğum hasta için uygunsa mutlaka birinci tercih olarak değerlendirilmeli.

Normal doğum mu sezaryen mi

Hiç yorum yok: