Vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar kadar ilave ücret alabilecek.
Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alınabilecek ilave ücretin belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.
Buna göre, kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen; hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar gibi ölçütlere göre sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilecek.
Bakanlar Kurulu kararı 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek.
Yürürlükten kaldırılan önceki düzenlemede alınabilecek ilave ücretin oranı yüzde 30 olarak belirlenmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer;
Yeni düzenleme sonrasında özel hastanelerden alınacak katkı payıyla ilgili soruya Dinçer, belirlenecek gruplara göre özel hastanelerden yüzde 30 ile yüzde 70 arasında katkı payı alınacağını söyledi. Dinçer, şunları kaydetti:
"Özel hastanelerin kendilerine tedavi olmaya gelen hastalarından serbestçe fark alma talebi var. Özel hastaneler kendilerine muayene olmaya gelen hastalardan bizim verdiğimiz payların dışında serbestçe fark alma talepleri var. Bu farkı biz istemiyoruz. Yani özel hastanelerin istismarlar yaratabileceği bir uygulamayı istemiyoruz. Daha önce yürürlüğe koyduğumuz uygulamada yüzde 30'luk fark almaya imkan veren bir düzenlememiz vardı. Şimdi sistemi değiştiriyoruz. Çünkü bu yüzde 30'luk fark, normalde hizmetlerinde uzmanlaşmamış genel tedavi uygulayan hastaneler için düşünülmüş bir sistemdi. Oysa bizim ülkemizde çok gelişmiş, hizmetleri çok çok üst seviyelerde olan hastanelerde bu sisteme itiraz ediyorlar ve serbestçe fark almak için talepte bulunuyorlardı. Bu talepleri dengelemek ve vatandaşlarımızın da istismarını önlemek için yeni bir sisteme geçeceğiz. Buna göre özel hastaneleri sundukları hizmetlerin niteliğine, hastanelerdeki uzmanlaşma derecelerine göre, sundukları farklı alanlardaki hizmetlere göre tatbik edecek hastanelerdeki bu hizmetlerin derecelerine göre daha üst düzeyde olanlara yüzde 70'e kadar fark alabilmelerine olanak sağlayacağız. Yani alınacak fark yüzde 30'dan yüzde 70'e çıkmadı. Oluşturulacak beş gruba göre hizmetin derecesine göre yüzde 30 ile yüzde 70 arasında fark alacaklar.
Özel hastanelerde yeni uygulama
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder