Damar sertliği zemininde bir atardamarın iç yüzeyinde bir pıhtı oluşursa, o damarın beslediği organda gangren meydan gelir. Örneğin bacakta oluşursa; önce şiddetli ağrı, karıncalanma, solukluk veya morarma, bacağı hareket ettirememe, bacağın altındaki damarlarda nabzın alınamaması ve soğukluk ortaya çıkar. Daha sonra kuru ve yaş gangren gelişir.
- Bazen bacaktaki büyük toplardamarlardan birisinin de tıkanması sonucu bacakta kan dolaşımı güçleşir, bacak şişer ve sonunda o bacağı besleyen atardamardaki kan ilerleyemez olur. Gangren gelişir ki buna da venöz gangren denir.
- Kan dolaşımına hasta bir kalpten, bir pıhtı atılabilir. Bu pıhtı tamamen normal olan bir atardamarı tıkar ki buna emboli denir ve sonuçta o damarın beslediği dokuda gangren ortaya çıkar.
- Şeker hastalığı da atardamarları bozarak tıkanmalarına ve gangrene neden olur. Bu daha çok ayak parmaklarında görülür.
- Raynaud hastalığı denilen sempatik sinir sisteminin bir rahatsızlığında da özellikle elleri besleyen atardamarda uzun süreli spazmlar (kasılmalar) olur. Bunlar sık sık tekrarlarsa, el parmaklarında simetrik olarka küçük gangren odakları meydana gelmesine sebep olur.
- Ergot gangreni: Çavdar ekmeği yiyenlerde görülebilir. Çavdar mahmuzunda bulunan ve ergot alkaloidleri denilen maddeler, özellikle vücudun uç kısımlarını besleyen atardamarları spazma uğratarak gangrene yol açabilirler (parmaklar, burun, erkek cinsel organı). Buna daha çok Akdeniz kıyılarında ve Rus steplerinde rastlanmaktadır.
- Darbe ve kemik kırıkları sonucunda da o organı besleyen damar sıkışarak gangren meydana gelebilir.
- Burger hastalığı denen bir atardamar hastalığında da gangrenlere çok rastlanır. Bu hastalık, sigara ile sıkı sıkıya ilgilidir.
- Barsak düğümlenmeleri, fıtık içeriğinin fıtık boynu tarafından sıkıştırılması da gangrene sebep olur. Akut apandisit sonucunda da apandisitte gangren gelişebilir.
- Soğukların yol açtığı donuklar da gangren sebebidir. Soğuk, damar çeperindeki hücrelerin zedelenmesine, dokuya sıvı sızmasına ve kan dolaşımına engel olan bir ödeme yol açar. Hasta aşırı bir yanma hissi duyar. Etkilenen bu kısımda bir süre sonra ağrı diner ve doku balmumunu andıran bir görüntü kazanır.
- İatrojenik gangrenler de vardır (yani sağlık personelinin yanlışlıkla yol açtığı). Örneğin kırık bir kolun kötü bir pozisyonda sıkıca alçıya alınması veya parmaklara adrenalin içeren lokal anesteziklerin enjekte edilmesi gangrene yol açabilir.
Kangren sebepleri nedenleri ortaya çıkış şekli
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder