B1 Vitamini (Tiyamin)
Yumurta ve ciğer gibi gıdalarda bulunan, karbonhidratlardan enerji üretilmesine yardımcı olur.karbonhidrat metabolizmasında koenzim olarak iş görür.kalbin çalışmasını,sinir sisteminin sağlığını ve zihinsel faaliyetleri etkiler.
B2 Vitamini (Riboflavin)
Tahıllar, et ve ciğerde bulunan bir vitamindir. FAD'ın içeriklerindendir. Yetersizliğinde ariboflavinoz görülebilir.
B3 Vitamini (Niyasin)
Et, balık ve kuruyemişlerde bulunan ve NAD ile NADP koenzimlerinin içeriklerinden olan, solunum için önemli bir vitamindir. Yetersizliğinde pellagra görülebilir.
B5 Vitamini (Pantotenik Asit)
Vücudun iltihaplardan koruma,yağ metobolizması ile cilt ve saç sağlığında etkilidir.
Birçok gıdada, özellikle de ciğer ve baklagillerde bulunan önemli bir vitamindir.
A vitamininin içeriği olan pantotenik asit, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında yer alır. Yetersizliğinde yorgunluk ve uyuşukluk hissedilebilir.
B6 Vitamini (Piridoksin)
et, sebze ve tahıllarda bulunur ve protein metabolizmasındaki 60'dan fazla enzime koenzimdir. Yetersizliğinde anemi, ağız ve gözlerde yara görülebilir.
B12 Vitamini (Siyanokobalamin)
Siyano Kobalamin veya B12 ciğer, balık ve süt ürünlerinde bulunan ve DNA metabolizmasında koenzim olarak yer alan bir vitamindir. Alyuvarların olgunlaşmasında da gereklidir. Yetersizliğinde anemi ve kilo kaybı görülebilir.
B1 Vitamini B2 Vitamini B3 Vitamini B5 Vitamini B6 Vitamini B12 Vitamini
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder