http://saglik-siteniz.blogspot.com -sağlık siteniz
Çok zorda kalmadıkça pek de önem vermediğimiz ağız ve diş sağlığı aslında birçok hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle kalp hastalarının ağız ve diş sağlığı konusunda çok özenli olması gerektiğini belirtiyor.
Ağız ve diş sağlığı, ülkemizde çok mecbur kalmadıkça doktorların kapısını çalmadığımız konuların başında geliyor. Ağız ve diş rahatsızlıklarının başında yüzde 65 oranında diş eti hastalıkları geliyor.
Periodontal hastalıklar olarak ifade edilen, diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar, yetişkinlerde diş kayıplarının yüzde 70′inden sorumlu olabiliyor.
Bu konuda yanlış bilinen birçok nokta diş hekimine gitmek konusunda zaman kaybettiriyor. Söz gelimi, birçok insan diş eti kanamasının iyi bir şey olduğunu düşünüyor ve “Dişlerimi fırçalayıp kanattım, rahatladım” diyor. Diş Hekimi Cem Erdoğan, diş eti hastalıkları ve bu hastalıkları önleme yolları ile ilgili soruları cevaplandırdı.
Diş eti hastalıkları nasıl önlenir:
İnsanlar genelde diş temizliğinin dişleri sallandırdığını iddia eder. Normalde 6 ayda bir dişini temizleten kişinin dişi sallanmaz. Bunu çok uzun süre ihmal eden kişinin ağzında blok blok diş taşları oluşur. Hekime gittiğinde de işlem sırasında dişler sallanmaya başlar. Sağlıklı diş ve diş eti için ağız bakımı çok önemli. Fırçalayarak ve diş ipi kullanarak, bakteriyel plağın dişten atılması gerekiyor. 6 ayda bir de profesyonel olarak dişleri temizletmek gerekiyor.
Fırçalamak ve diş ipi kullanımı dışında ağız ve diş bakımında nelere dikkat etmeliyiz?
Unutmayın ki servetler harcadığınız hiçbir diş hekimi, kendi ana dişinizinden daha iyisini yapamaz. İnsanlar yaşadıkları kötü tecrübelerden ötürü diş hekimine gitmekten korkar. Teknolojide geldiğimiz nokta, ağrısız sızısız tedaviler ortaya koyuyor. Birçok insan toplu iğne ile diş taşı temizliği yapmaya çalışır. Çok yanlış. Kürdan da asla kullanılmamalı.
Diş ipi kullanmaya üşenmeyin
Diş arayüzlerini fırçalamak da çok önemli. Bunun için arayüz fırçası veya diş ipini kullanın. İnsanlara zor geliyor diş ipi kullanmak. Ama mutlaka günde 2 defa, 2 dakika diş fırçaladıktan sonra diş ipi kullanın. Ardından bir 30 saniye daha dişlerinizi fırçalayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder