Balgam söktürücü şifalı bitkiler

http://saglik-siteniz.blogspot.com -sağlık siteniz-saglik siteniz
Grip ve soğuk algınlığı dönemlerinde, geniz akıntısı olanlarda yada sigara içenlerde büyük bir sorun olan balgam için ne yapılabilir. Balgam söktürücü ilaçlar, haplar ve şuruplar vardır ama çoğu zaman pek işe yaramaz. Birde ilaçlarda bulunan kimyasalları düşünüdüğümüzde bitkisel çözüm yöntemleri daha doğal ve sağlıklı olacaktır. Balgam söktürücü bitkiler nelerdir? Balgam sorunununa ne iyi gelir diyorsanız yazımızı okuyalım.

TAŞ ANASONU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, 1 günde birkaç defada tüketilir. Balla içilirse yapışkan balgamı da çıkarır.

KARANFİL: Karanfil, sütle kay natılır, balla tatlandırılıp içilir.

SARIMSAK: 1 bardak süt içerisi ne 1 baş sarımsak konur, kaynatılıp süzülür, sütü sıcak olarak ya tarken yudum yudum içilir. Bir kaç gün devam edilir.
2 bardak suya, 25 gr ezilmiş sarımsak, 10 gr kekik konur, 1 bar dak kalıncaya kadar kaynatılıp süzülür, günde 4 defa 1 kaşık içi lir. Veya bir miktar su ile de içile bilir. Çocuklara 1 çay kaşığı su ile karıştırılıp içilir.

BESBAYE KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-6 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, 5-10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 1 bardak içilir.

KARAMUK DİKENİ: 1 bardak suya, 4 gr kök veya kök kabuğu konur, 5-10 dk kaynatılır, 5-10 dk

GÜLSUYU: Gül suyuna ekmek ıslatılıp yenilir.
Gül kurutulur, toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir
(baştaki pis ve tuzlu balgamları aktırır).

KEKİK: 5 gr kekik, 5 gr sirke az miktarda tuz beraber içilir.

ZAMBAK SOĞANI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr taze soğan ko nur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.

TERE TOHUMU: Tere tohumu su ve balla kaynatılıp içilir.
Taze bitki sıkılır, suyundan günde 1 bardak içilir.
Tere tohumundan toz halinde günde 3 gr şeker veya balla yeni lir.

SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kökler toz haline getirilir, 30 gr bal şerbeti ile içilir.

BAYIR TURPU: Bayır turpu ren delenir, üzerine şeker konulur, 1 gece bekletilir, meydana gelen su dan günde 3 defa 1 kaşık içilir. Veya turp suyu balla tatlandırılıp içilir. (Tercihan yatmadan evvel içilmelidir).
1 kaşık bayır turpu suyu 1 kaşık balla yenilir.

TERMİYE: Termiye kavrulur, toz haline getirilir, 4 gr bal ve sıcak su ile şerbet yapılıp içilir.

ÇÖREKOTU: Çörekotu toz hali ne getirilir, 4 gr bal ve sıcak su ile şerbet yapılıp içilir.

KİMYON: Kimyon su ve sirke ile kaynatılıp içilir (balgamı kuru tur).
1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kimyon konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kimyon toz halinde günde 3-5 defa 0,5-1 gr içilir.

MERSİN MEYVESİ: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir.

Dudak çatlaması

http://saglik-siteniz.blogspot.com -sağlık siteniz-saglik siteniz
Kış mevsiminin erkek veya kadın herkese getirdiği kötü sürprizlerden biri de “çatlayan dudaklardır”. Ancak artık üzülmenize gerek kalmadı. Sizin için bunu da araştırdım ve yararlı uygulamalar buldum. İşte güzelliğinizi korumak adına yapabilecekleriniz işlemler: Kalıcı rujlardan uzak durmaya çalışın. Çünkü kalıcı rujların hiçbirinde nemlendirici madde bulunmaz.

Bu da dudaklarınızın kuru kış günlerinde daha çabuk kurumasına ve çatlamasına neden olur. Ayrıca içerdikleri bileşenler göz önüne alındığında dudaklarınızda yer alan gözenekleri tıkayacaktır. İçeriğinde alkol bulunan dudak ürünlerinden kullanmayın. Dudaklarınızı daha kuru hissetmenize ve soğuk havalarda oluşan çatlaklar sonrasında canınızın yanmasına neden olur. Sadece doğal içerikli ürünlerden kullanmaya dikkat edin.

Sıcak, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden (ay çekirdeği veya tuzlu çerezlerden) kaçının. Kırmızı et, yulaflı yiyecekler, fındık, taze meyve ve sebze gibi yiyecekler dudağınız gibi vücudunuzun çok fazla kan bulunduran noktalarının sağlıklı görünümü için yararlı olacaktır. Bu besinler A, E, K ve B vitaminleri açısından zengindir. Günlük ürünleri tercih edin. Özellikle süt, ağız bakterilerini etkisiz hale getirir.

Havanın kuru ve rüzgârlı olduğu günlerde mümkünse dışarı çıkmayın. Çıkmanız gerekli ise, eşsiz güzelliğinizin parçası olan dudaklarınıza bol miktarda doğal yağ ( örneğin; Hindistan cevizi yağı veya zeytin yağı ) sürerek çıkın. Bu yağlar dudaklarınızı korumakta inanılmaz güçlü maddelerdir.
Kış boyunca çok fazla ruj veya dudak parlatıcısı kullanmamaya çalışın.

Boğaz ağrısı sebepleri tedavi şekli

http://saglik-siteniz.blogspot.com -sağlık siteniz-saglik siteniz
Halkımızın anjin, boğaz ağrısı, boğaz iltihabı… gibi isimlerle bildiği, biz doktorların ‘akut farenjit’ diye isimlendirdiği hastalık, işte tam da bu güzel, güneşli günlerin hastalığı.


FARENJİT NEDİR?
Farenks boğaz demektir. Farenjit de boğaz iltihabı anlamına gelir. Aslında boğazın, biri burun boşluğunun arkasında kalan ve geniz diye de isimlendirdiğimiz bir kısmı ve bir de ağız boşluğunun tam arkasında yer alan kısmı (orofarenks) vardır. Farenjit diyince anlaşılan, boğazın ağzımızı açtığımız zaman görülen kısmının iltihabıdır.

Boğaz iltihaplarının, ani olarak başlayan ve hastayı çok rahatsız eden şekline ‘akut farenjit’, uzun süreden beri devam eden ve belirtilerin çok şiddetli olmadığı şekline ise ‘kronik farenjit’ denir.

Kronik boğaz ağrılarının pek çok nedeni olabilir. Alerjiler, hava kirliliği, sigara dumanı, reflü, burun tıkanıklığı, solunan havanın kuruluğu, alkol, çok sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler, bağırmak… gibi.

Pastırma yazı hastalığı olan akut boğaz iltihaplarının çoğu ise enfeksiyonlarla ilgilidir. Bu enfeksiyonların çoğu, yani %80-85’i virüslerle, çok daha azı %10-15’i ise bakterilerle meydana gelir.

Bu bilgi çok önemlidir, çünkü virüslerin neden olduğu boğaz iltihapları antibiyotik almadan kendi kendine iyileşirken, bakterilerin etken olduğu iltihapların mutlaka antibiyotiklerle tedavisi gerekir.

VİRAL FARENJİT

Virüslerin neden olduğu hastalığa viral farenjit denir. Bu çoğu zaman, nezle, grip gibi hastalıklara boğaz iltihabının da katılması ile oluşur. Nezleye bağlı farenjitde, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürük vardır, ama ateş ve genel durum bozukluğu yoktur.

Gribin yol açtığı farenjit ise, üşüme-titreme, yüksek ateş, terleme, halsizlik, iştahsızlık, baş ve yaygın vücut ağrıları ile birliktedir. Hasta adeta paçavraya dönmüş ve yatağa düşmüştür.

Kızamık, suçiçeği, krup gibi diğer viral çocuk hastalıklarında da farenjit bulguları olabilir.

BAKTERİYEL FARENJİT

Birçok bakteri akut farenjite yol açabilmekle beraber, bunların en önemlisi A grubu beta hemolitik streptokoklar, yani halkımızın ‘beta mikrobu’ diye bildiği bakterilerdir.

Beta mikrobunun neden olduğu boğaz iltihabı her yaşta görülebilir, ama 5-15 yaşlar arasında daha sıktır. Betalar, öksürme, hapşırma sırasında havaya karışan taneciklerle ve hasta kişilerin salgıları ile kirlenmiş elin burna veya ağza teması ile bulaşır.

Hastalığın başlıca belirtileri boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, yüksek ateş, baş ağrısı, küçük çocuklarda karın ağrısı ve kusmadır. Bademcikler şiş ve kızarıktır; üzerinde beyaz iltihaplar görülebilir. Boyundaki bezler şişer ve hassaslaşır. Bazı hastalarda deri döküntüleri de olabilir.

Bu hastalık bademcik iltihabı, sinüzit, kulak iltihabı ve kızıl gibi hastalıklara ve daha nadiren ateşli romatizma ve böbrek iltihabı(nefrit) gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.